آزمایش پاپاسمیر (Pap Smear)
آزمایش پاپاسمیر (Pap Smear)، آزمایش نمونههای سلولی برداشته شده از قسمت گردن رحم در خانمها است. این آزمایش برای کشف سرطان یا عوارضی است که به سرطان تبدیل میشوند. پاپاسمیر بهترین وسیله برای شناسایی عوارض پیش سرطانی و مخفی تومورهای کوچکی است که به سرطان گردن رحم منتهی میشوند. اگر سرطان گردن رحم زود شناسایی شود، میتوان آن را درمان کرد.
سرطان دهانه رحم (سرویکس) از شایعترین سرطانها در خانمها خصوصاً در کشورهای جهان سوم میباشد. در کشورهای پیشرفتهترین سرطان به دلیل انجام تستهای غربالگری از نظر شیوع کاهش چشمگیری یافته است. بنابراین سرطان دهانه رحم و غربالگری آن حائز اهمیت فراوانی میباشد و نیاز به همکاری متخصصین زنان و پاتولویست دارد.
از آنجایی که سرطان دهانه رحم به آهستگی پیشرفت میکند چنانچه خانمها تحت مراقبتهای منظم و معاینات ژینکولوژیک برنامهریزی شده قرار گیرند میتوان از این سرطان پیشگیری کرد. تست پاپاسمیر در طی معاینه لگن انجام میشود و وجود سلولهای غیر طبیعی در این تست هشداری مبنی بر وجود این بیماری باشد.
هدف اصلی این تست پیگیریهایی که بدنبال آن انجام میشود پیشگیری از تغییرات غیرطبیعی سلولهای دهانه رحم است که در صورت عدم توجه ممکن است به سمت سرطان دهانه رحم پیشرفت نماید. تست پاپاسمیر که به آن تست سرطان میگویند یک تستی است که میتواند سلولهای دهانه رحم را بررسی و حالات غیرطبیعی آن را که منجر به سرطان میشود را مشخص نماید.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که این تست سرطان دهانه رحم یا قسمت تحتانی رحم را مشخص میکند و لزوماً در مورد سرطان اندومتر (رحم) پیشگوییکننده نمیباشد. لذا در موارد و شریط خاص که پزشک لازم میداند که عللاوه بر تست پاپاسمیر، بیوپسی اندومتر نیز انجام شود که این امر جهت بررسی سلولهای داخلی حفره رحم میباشد و معمولاً در خونریزیهای غیرطبیعی رحم لازم است.
چه افرادی باید تست پاپ اسمیر را انجام دهند؟
- تمام خانمهایی که از نظر جنسی فعال هستند و سن بالاتر از 21 سال دارند. باید سالانه یکبار تست پاپاسمیر را انجام دهند. اگر شما جزء جمعیت پرخطر نباشید و سه سال متوالی تست طبیعی یعنی منفی داشته باشید میتوانید فواصل زمان انجام تست پاپاسمیر را افزایش دهید.
- زناني كه رابطه تك همسري ندارند و يا اينكه همسر آنها شركاي متعدد جنسي داشته باشد.
- خانمهايي كه زگيلهاي تناسلي و يا عفونتهاي منتقله از راه جنسي دارند .
- خانمهايي مبتلا به HIV (ويروس ايدز)
- خانمهاي سيگاري
- خانمهاي نازا يا آنهايي كه به هر دليلي اصلاً زايمان نداشتهاند
- پايين بودن سن ازدواج
- در 10 درصد موارد هم ژنتيك
نکات قبل از انجام تست :
- در طی دو روز قبل از انجام تست پاپاسمیر (تست سرطان دهانه رحم) از ژل، كرم و داروهای واژینال استفاده نشود.
- تست پاپاسمیر( تست سرطان دهانه رحم) نبايد در زمان خونريزي پريود انجام شود.
- تا 24 ساعت قبل تماس جنسي نداشته باشد.
- این تست بهتر است در فاصله روزهای 18-12 سیكل قاعدگی انجام شود.
- انجام پاپاسمير در 3 ماهه اول حاملگي بلامانع است. در حاملگي دو هفته بعد از اولين روز
- آخرين قاعدگي (روز 18-16 سيكل) بهترين زمان براي گرفتن پاپاسمير است.
- انجام پاپاسمير بايد حداقل 1هفته بعد از زايمان باشد .
- انجام پاپاسمير مجدد بايد با فاصله زماني بيشتر از 1هفته از پاپ قبلي باشد .
- بعد از هيستركتومي توتال(رحم و سرويكس برداشته ميشوند) ولي بعد از هيستركتومي توتال (كه سرويكس باقي
گذاشته ميشود) بايد پاپاسمير انجام شود.
منبع: کانال پزشکي و خانواده 2،آذربايجان غربي، اروميه
|